• 5 redenen waarom stemmen awesome is

 • Ineens las ik deze prachtige brief van Massih Hutak (rapper/schrijver/eindbaas). De brief is voor Mark Rutte. Toen ik die brief las. Dacht ik; shit dit zijn allemaal redenen om wél te gaan stemmen. Want de redenen: “Politiek is een poppenkast,” “Het zijn toch altijd meer woorden dan daden” of “Een stem meer of minder maak toch niet uit” mag je vanaf vandaag officieel nooit meer gebruiken. Want die redenen zijn bullshit. Stemmen is namelijk awesome. En dit is waarom.


  1. Stemmen is hartstikke gezellig. Ja joh. 

  Misschien wel de belangrijkste. Stemmen is gewoon super gezellig. Maak er een uitje van. Lekker met z’n allen naar de stembus om vervolgens de kroeg in te gaan. Met je halfzatte bakkes over politiek lullen. Is toch lachen? En, niet te vergeten, als je gaat stemmen mag je lekker kliederen. Met een rood potlood. Je krijgt de kans om te laten zien hoe goed jíj binnen de lijntjes kan kleuren. En dat wil je.
   

   

  2. Omdat jij het wél mag

  Jij bent dus 18 jaar of ouder? Dat is alleen al relaxed om het drinken van alcohol. Maar dus ook omdat je mag stemmen. Oke en nu wordt ‘ie pittig: mensen vluchten uit landen omdat ze geen stem hebben. Er zijn genoeg mensen op deze wereld die zich vereerd voelen als ze een keertje mogen stemmen. In Saoedi-Arabië mogen vrouwen niet stemmen #besef. Wij hebben 15 maart voor één dag de superpower om dingen te veranderen (of 't zelfde te houden). Laten wij stemmen voor de mensen die het niet mogen. Laten wij voor een dag superhelden zijn. 

   

  3. Verschil maken met jouw stem. Maar écht.

  Komen ze weer. Ja, we weten het. Heb je al duizendmiljoenmiljard keer gehoord. Wij doen het gewoon nog een keer omdat het wel echt de waarheid is. Jouw stem kan namelijk zelfs de kleinste partij de Tweede Kamer in helpen. Met het systeem dat we in Nederland gebruiken kan feitelijk één stem het verschil maken tussen wél of geen zetel. Bij de Tweede Kamerverkiezingen wordt het aantal stemmen gedeeld door het aantal zetels. Oké even rekensommetje:

  Bij 9.424.235 geldige stemmen (2012) heeft een partij 62.828 stemmen nodig voor één zetel. Wanneer een partij er dus 62.827 haalt, betekent dat wel veel stemmen, maar géén zetel. + 1 stem = dus wél een zetel. Dus stem je de moeder.  

   

  4. Omdat je kan winnen van oudjes

  Jij wil patat maar je ouders willen groenten? Dan krijg je dus broccoli op je bord. En géén patat. Ouderen winnen altijd… Oké, dat is misschien geen goede vergelijking. Denk even aan de Brexit. Hier stemden de 65-plussers vóór, en 75% van de jongeren die stemden, wilden géén Brexit. Huh wacht wat? Hoe kan het dan dat de Brexit tóch heeft gewonnen? Omdat maar 36% van de 18 tot 24 jarigen kwamen opdagen. En in Nederland? In 2012 was de opkomst het grootst onder, hoe kan het ook anders, de oudjes. 83% van de stemmers waren 55 tot 65 jaar oud. Dus als we het willen winnen van de oudjes (yes eindelijk patat!), moeten we met z’n allen naar de stembus gaan. 

   

  5. Geniet van het “YES IK HEB HET GEDAAN-” gevoel. 

  Als je stemt kun je dus dit mega fantastische gevoel ervaren. Kan je punten scoren bij je schoonouders, of stoer doen bij al je vrienden. En dit gevoel is dus 10x beter dan het “had ik maar…”- gevoel. Dat gevoel ken je misschien iets beter. “Had ik dat shotje tequila maar laten staan,” “Had ik maar naar de wc gegaan voor ik naar mijn werk ging,” “Had ik maar gestemd zodat ik nu niet een zuurpruim ben die altijd zit te zeiken over hoe kut ons land is.” Al stem je alleen maar om het “had ik maar…”-gevoel te voorkomen. En om van het “YES IK HEB HET GEDAAN-gevoel” te kunnen genieten.

  Oh, en fun (of eigenlijk niet zo fun) fact: uit onderzoek blijkt dat als je de eerste paar keer niet stemt, je kans hebt om een eeuwige 'niet-stemmer' te worden. En we willen niet dat je dat wordt. Want dan stemt er over 20 jaar niemand meer en hebben we niks meer te vertellen #bestweleng. Dus stem. Zeker nu je weet dat het awesome is. 


  En weet je nog niet wat je moet stemmen, hier nog even een shitload aan kieswijzers:

  Download de #BOOS POLERTIEK app
  www.stemwijzer.nl - 30 stellingen over actuele verkiezingsonderwerpen.
  www.npo.nl/partijwijzer -  Kieswijzer speciaal voor jongeren
  www.kieskompas.nl - Waar sta jij in het politieke landschap?
  www.mijnstem.nl - Vergelijk je mening met standpunten van partijen.
  www.stemmentracker.nl - Wat deden de partijen de afgelopen periode?

  Door: Robin

Gerelateerd