• De Dag van de Tolerantie: best gênant

 • Gisteren was de Internationale Dag van de Tolerantie. Klinkt best leuk en zo. Nou, die tolerantie waar we in Nederland zo trots op zijn, is dus wel een dingetje. Het betekent letterlijk 'de bereidheid om andere mensen afwijkend te laten denken en handelen'. Dus simpel gezegd: “Hey. Je doet je ding maar. Maar je bent wel ‘afwijkend’, vreemd, raar en anders."

  Misschien denk je nu, waar doe je moeilijk over? Het is een mega klein ding. Maar. Precies dat kleine ding doet er dus toe. Want dogen dat mensen een andere idee hebben dan onze perfecte visie, is net een tikkie anders dan erkennen en accepteren dat eigenlijk íedereen gewoon anders is.

  Aai over de bol-tijd

  Tolereren doe je als ouder bij je kind als je weet dat ie stiekem snoepjes uit de trommel pakt. Tolereren doe je als docent wanneer tienermeisje briefjes onder de tafel doorgeven. Tolereren klinkt alsof je iemand een aai over de bol geeft en zegt: “Aw, zo cute dat jij dit vindt. Maar het mag gewoon hoor, schatje.” Tolereren doe je niet als samenleving naar mensen die er misschien een andere insteek op nahouden. Die insteek moet wel natuurlijk wel passen binnen grenzen en wetten.

  Met deze dag willen men graag meer respect en samenwerking. Maar een wereld waarin iedereen vrolijk rondhuppelt krijg je echt niet door te zeggen dat mensen afwijkend van de massa zijn. En sowieso. Wie bepaalt dan wat zogenaamd ‘normaal’ is.

  Beter gewoon een feesie

  DUS. Laten we elkaar vooral niet tolereren. Maar accepteren. Want dat betekent ‘aannemen’. Of zelfs ‘graag ontvangen’. Met koffie en cake bijvoorbeeld. Of bier en worst. Hangt er vanaf hoe laat het is. En die acceptatie dan niet maar één dag vieren. Maar gewoon altijd. Dat is toch wel wat gezelliger. Want een dag niet gefeest, is een dag niet gefeest. Eerlijk. Dat is geen spreekwoord. Maar het klopt wel.

Gerelateerd