• De Tweede Kamer geeft geen fuck om je privacy! • Lieve PvdA, PVV, VVD, CDA en SGP. Jeetje, jongens. Waren jullie er toch bijna mee weggekomen, hé? Iedereen stond nog op tafels te twerken omdat jullie vóór actieve donorregistratie hebben gestemd, wat nog steeds top is. Jammer genoeg gebruikten jullie de bombarie wel om de allerlameste wet sinds tijden op een Poetineske wijze aan te nemen. Best jammer.
   

  Kut, wat is er met m’n privacy dan?

  Wat is er dan gebeurd? Nou, eigenlijk best simpel. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wet die zegt dat zorgverzekeraars jouw medisch dossier in mogen zien. Wat? Dat mag toch niet? Nee, inderdaad. Maar als deze wet door de Eerste Kamer heen komt dus wel. En dat is op zich best een probleem. Stel je hebt een gewrichtsaandoening, waardoor je relatief vroeg in je leven veel medische hulp nodig zal hebben. Dan ga jij de zorgverzekeraar veel geld kosten. En door deze wetswijziging kunnen ze nu lekker op tijd je premie door het dak laten stijgen, omdat je een risicogevalletje bent. Maar gelukkig lichten ze je wel in dat ze door je dossier gesnuffeld hebben. Ergens gedurende de drie maanden erna. Thanks. :')
   

  Maar daar hebben ze dan toch een hele goede reden voor?

  Nou…eigenlijk niet. Minister Schippers van de VVD heeft dit voorstel ingediend, omdat zij hiermee denkt ‘fraude te bestrijden'. Maar fraude kan toch niet, denk je dan. Dat klopt, kan ook niet. Maar we hebben het hier over 11 miljoen euro. Dat is 0,015% van ons hele zorgbudget. Maar 11 miljoen euro is 11 miljoen euro, toch? Ja, klopt ook. Alleen wordt er door particulieren - zoals jij en ik - voor 1,4 miljoen euro per jaar gefraudeerd. Dan hebben we het dus over ongeveer 0,0019% van het zorgbudget. Klinkt niet als een goede reden om de medische privacy van alle Nederlanders voor op te offeren, toch? Ow, en trouwens! De Erasmus Universiteit heeft ook een onderzoek gedaan, en concludeerden dat deze wetswijziging juist NIET nodig is om fraude te bestrijden. Sad.
   
  Dus jongens, gaat het écht over fraude? Of eigenlijk toch over andere dingen? Het voelt een beetje dubieus in ieder geval. Nu maar hopen dat de Eerste Kamer nog wél wat verstand in z'n donder heeft zitten.
   

  Het wetsvoorstel vind je HIER!

  Door Leon Zervos

Gerelateerd