Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Even bellen met Kubus: IZM met Rico en Sticks

19-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
242 keer bekeken
  •  
kubusheader
Kubus, Rico en Sticks hebben een nieuwe plaat: IZM. De plaat komt vrijdag 21 juli uit. We bellen met Kubus, legendarische hiphop beatproducer van platen als Buiten Westen en Microphone Collosus.
Het leven gaat lekker of niet?
"Ja, het gaat goed. We zijn nu druk met het voorbereiden van de show. Daar willen we echt iets anders van maken dan de standaard hiphop show en ik ben nu bezig met de techniek. We hebben nog tot 6 oktober (eerste show van de tour in Hedon, Zwolle -red.) en we zijn nu aan het overleggen hoe het er visueel uit komt te zien."
Hoe gaat dat er dan uitzien?
"Ik ga in ieder geval ook live dingen doen, niet gewoon de beats aanzetten. Ik neem bakjes mee en mijn modulair (een uit losse modules samengestelde synthesizer, red.). Ik maak daar sowieso al mijn muziek mee, dus dat maakt dat de sounds altijd eigen blijven. Dat modulaire maakt dat geen enkele machine hetzelfde klinkt. Dat vind ik heel tof. Het is ook best populair geworden nu, maar ik ben daar al 10 jaar mee bezig."
"Dit is de eerste plaat die ik op een laptop heb gemaakt. In Ableton. Lekker in de trein, daar kan ik nu fijn werken. Veel van deze plaat is gemaakt terwijl ik in de trein zat."
Stond die samenwerking al lang op je bucketlist?
"Het is allemaal heel vloeiend gegaan. Ik had Rico en Sticks al een tijdje niet gezien, toen ik Sticks in de winkel tegenkwam. Vanaf dat moment was er het idee om weer mee te gaan naar de Opgezwolle tot Nu shows. Aan het eind van die tour zijn we de studio ingedoken. Niet bewust om een plaat te gaan maken, want volgens mij hadden Rico en Sticks eigenlijk andere plannen."

“We hebben echt het moment gepakt”

"Maar het is heel snel gegaan. We hebben het snel opgenomen en nu dus een snelle release. We hebben echt het moment gepakt en wilden de plaat niet een jaar laten liggen. Anders wil je misschien de plaat ook niet meer uitbrengen, want het zijn allemaal momentopnames. Qua lyrics: dat zijn soms dagboeken van de dag zelf van Rico en Sticks. Maar ook productietechnisch. Als je te lang wacht vind je de sound misschien niet echt meer passen bij jezelf als de plaat na een lange tijd pas uitkomt."
kubusklein
Gaan we ook nog wat terughoren van de oude Opgezwolle sound, die geproduceerd werd door Delic?
"Nee, ik hou met helemaal niemand rekening muzikaal gezien. Het is absoluut helemaal mijn eigen geluid."
Jullie zijn nu ouder, wijzer en hebben zelfs kinderen. Maakt dat de muziek anders?
"Het is heel speels gebleven, we zijn teruggegaan naar hoe het vroeger ging. Alhoewel ze toen ook nog wel eens zeiden: het moet nog een keer over. Maar dat was nu helemaal niet. Het ging heel vloeiend. Het viel me ook op dat Rico en Sticks deze keer kozen voor beats die ze vroeger nooit zouden hebben gekozen. Ze kozen minder voor hiphopachtige beats. Dat verraste me." 
"Muziek is gevoel. En je groeit als persoon, tenminste, dat is wel de bedoeling. Dus dan verandert je gevoel ook. Maar ze zeggen ‘hiphop is innovatie’, dus het is wel een hiphopplaat. Het is ook een beukende plaat. De oude vibe, maar heel divers en anders qua ritmes bijvoorbeeld."
Wat hoop je dat de mensen denken of voelen als ze de plaat straks horen?
"Ik, Rico en Sticks staan heel erg achter deze plaat. Het is iets helemaal anders dan de hiphop die tegenwoordig wordt uitgebracht. Hetzelfde straatje voor ons, maar toch heel anders. Ik hoop dat de sfeer die wij drieën in de studio hadden overkomt, maar dat denk ik wel. Het is de beste plaat die ik ooit heb gemaakt."
"Het is straks zeker spannend om de eerste reacties te gaan horen als de plaat uit is. Rico, Sticks en ik belden gisteren nog even over wat we gaan doen vrijdag. We gaan het zeker vieren."
Wil je zelf beoordelen of dit inderdaad Kubus’ beste werk tot nu toe is ? Het album knalt uit je speakers vanaf vrijdag 21 juli.
Door: Stijn Roelofs
Foto’s: Stacii Samidin
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!