• Hoe een middelvinger naar vrijheid eruit ziet

 • Ongeveer twee weken geleden las ik ergens het berichtje dat de burgemeester van Cannes boerkini’s wilde verbieden.

  Oké. Best bizar. Ook dat de rechter het verbod goedkeurde. Maar de interwebs gingen nog niet eens meteen in flipmode. Vervolgens werden een week geleden de eerste boetes uitgedeeld aan moslima’s die het lef hadden om op het strand te komen. En gisteren werden de eerste vrouwen gedwongen om zich uit te kleden. Door agenten met gummiknuppels en pepperspray als je de berichtgeving mag geloven. Ja. Dat lees je goed.

  'Anders'

  Even voor de duidelijkheid. Ik heb helemaal niets met religie. Ik begrijp het gewoon niet. Maar dat neemt niet weg dat mensen zelf mogen bepalen wat ze vinden, denken en geloven. Want dat schreeuwen we toch altijd te pas en te onpas? Dat iedereen zichzelf mag zijn. Maar op het moment dat een klein groepje debielen een religie als motivatie gebruikt om slachtpartijen aan te richten, gaan we spontaan 1,5 miljard mensen als ‘anders' wegzetten. Waaronder moeders die met hun kinderen op het strand hangen.

  Is het dan ook een idee om alle witte mensen met kisten en een bomberjack overal te gaan weren omdat ze misschien nazistische denkbeelden hebben? Of anders alle kindloze volwassenen verbieden op stranden of in parken te komen omdat ze misschien pedofiel zijn? Laten we dan ook meteen zorgen dat pubers in het algemeen uit alle winkels ever geweigerd worden zodat ze in ieder geval niets kunnen stelen. En eigenlijk ook best een goed idee om iedereen op hun pensioenleeftijd in te laten slapen voor het geval dat ze tien jaar later een verkeersongeluk veroorzaken.

  Zó creëer je verdeeldheid

  Maar wacht… Zouden witte mensen met kisten en bomberjacks zonder nazistische denkbeelden zich dan niet kut voelen? O, ja. Misschien wel, ja. En die kindloze volwassenen dan? Ja, eigenlijk ook wel. De pubers dan? Hmmm, die zullen zich wel een beetje over één kam geschoren voelen. En 65-plussers? Die zullen ook niet per se warmlopen voor hun uitvaart.

  Misschien vind je m’n voorbeelden nogal extreem. Niet passend. Niet te vergelijken. Dat kan. Maar is het dan minder extreem om mensen op deze manier te beperken in hun vrijheid? De vrijheid waarvoor we allemaal accuut achter onze socialmedia-megafoontjes kruipen om te verkondigen dat dat ons recht is. Hoe je nog meer verdeeldheid creëert, vraag je? Zo creëer je dus nog meer verdeeldheid.

  Door Leon Zervos

Gerelateerd