• Mormelgids! | Zeg dit bij lelijke baby's

 • Baby’s. Als ik mijn Facebook feed doorscroll lijkt het wel alsof ze massaal uit de grond komen. Ik kom het ene na het andere Facebook account tegen dat ouders gebruiken om vanuit het perspectief van hun nieuwgeborene statusupdates te schrijven. “Vandaag ben ik voor de eerste keer met papa en mama naar de speeltuin geweest." Juist. Super schattig en lief allemaal. Althans, meestal super schattig en lief. Want laten we eerlijk zijn; sommige mensen produceren juweeltjes van baby’s:

   

  Maar er zijn er ook ouders die daar niet in slagen. En dat is dan nog best zacht uitgedrukt. 

   

   

   

   

   

  Is dat zielig? Ik weet het niet. De baby’s zelf hebben er (nog) geen erg in. En de ouders van de jonggeborene zullen hun kindje altijd als het allermooiste-schattigste-knuffeligste-snoezigste baby’tje uit de geschiedenis van de mensheid zien. Wat dat betreft eigenlijk niks aan de hand. Dus waarom dit artikel? Omdat het wel een fokking probleem wordt op het moment dat jij op kraamvisite komt bij de ouders van een minder mooie baby. Want zodra de kersverse papa en mama je het wurmpje presenteren, word je altijd geacht dingen te roepen als “Wat is ‘ie prachtig!” of “Ik zou ‘m zo mee naar huis nemen." En dat is niet zo moeilijk als de baby dus écht lief en mooi is, maar een heel ander verhaal als ‘ie rechtstreeks uit de hel lijkt te komen. Want, zoals de maatschappij in beton heeft gegoten, baby’s zijn altijd oogstrelend mooi. En je mag niet liegen. Dat heeft de maatschappij ook voor je bepaald. Lastig... 

  Dus wat nu? Paniek? Gewoon wel keihard liegen? Nee! Da’s helemaal nergens voor nodig. We’ve got your back. Geen zorgen. 

  We zijn er namelijk na jaren testen, wikken, wegen, schrappen en toevoegen eindelijk in geslaagd een uiterst geraffineerde handleiding 'Wat te doen als je op kraamvisite bij een oerlelijke baby komt?' samen te stellen. Eentje die met ieder scenario rekening houdt. Als je ‘m vandaag nog niet nodig hebt, geloof ons, zal je hem op een andere dag nodig hebben. Dus sla ‘m op, zet ‘m in je favorieten, schrijf het op een A4’tje en plak ‘m boven je bed. Doe er iets mee. En om de handleiding waterdicht te maken en voor de volle 100 procent uit te sluiten dat je moet liegen, is de handleiding opgedeeld in verschillende categorieën. Geen dank, graag gedaan. 

  Dus, als de baby lelijk is, doe dan bijvoorbeeld een beroep op zijn of haar:

   

  Kleding

  Deze categorie staat bovenaan omdat uit onderzoek blijkt dat deze het makkelijkst toe te passen en het meest effectief is. Want, al is het kind lelijk, hij of zij heeft meestal wel schattige kleertjes aan. Iets met een aap en een gouden ring. Roep iets over zijn of haar sokjes, mutsje, truitje, handschoentje, het maakt geen reet uit. 

  “D’awwww, wat een superschattige….sokjes heeft ‘ie aan!”
  “Leuk mutsje heeft ze op!”
  “Kijk nou, die schoentjes! Zo klein!”
  “Ben benieuwd hoe lang het gaat duren voor hij dat niet meer aankan."
  “Tof rompertje."

   

  Lichaamsdelen

  Baby’s zijn vaak lelijk omdat ze een rotkop hebben. Maar als het goed is hebben ze gelukkig gewoon hun ledematen waar je iets liefs over kan zeggen. Zeg hier iets over en je zit gegarandeerd gebakken. Bijvoorbeeld:

  “Wat een schattige teentjes."
  “Aww wat een kleine handjes."
  “Jeetje wat een enorme bos haar heeft ze al."
  “Wat een aapje."
  “Dat wordt een echte vrouwenverslinder."
  “Twee armen én twee benen? Wat een prachtig kindje!”
  “Kijk die oogjes nou!"
  “Moet je die schattige bolle armpjes nou zien."
  “Wat een poepige nageltjes."
  “Ziet er gezond uit!"
  “Top die oren."
  “Schattig moedervlekje."
  “Dat wordt me d’r eentje."

   

  Complimenteer de ouders van de spruit

  Het kind heeft verschrikkelijke kleding aan en mist z’n ledematen? Kan gebeuren. Nog steeds geen reden voor paniek. Je kan altijd nog de ouders van het kindje complimenteren:

  “Nou, dat hebben jullie toch prima gedaan zo?”
  “Ze lijkt op mama.”
  “Dit was die 9 maanden wachten toch dubbel en dwars waard?!”
  “Goed werk van jullie zeg, ik ben trots op jullie!”
  “Baby’s zijn de shit!”
  “Lijkt me een aardige baby”
  “Prima baby.”
  “Goud zaad heb je Harrie!”
  “Uitstekend gedaan Patricia!”

   

  Bonus: Verschrikkelijke babynamen

  Een naam voor een baby kiezen doe je niet even zomaar. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Bart is kut want zo heette die gast die je vroeger altijd pestte. En Lisa is ook niks want zo heette dat meisje ook die vroeger altijd in d’r neus pulkte. Moeilijk, maar gelukkig is er tijd zat. Negen maanden lang hebben de ouders om een naam te bedenken. Negen. Fokking. Maanden. Dat zijn minstens 270 dagen. En dan nóg krijgen sommige ouders het voor elkaar verschrikkelijke namen voor hun kinderen te bedenken. Maar, ook hierbij geldt ‘de waarheid spreken kan je je relatie met de ouders kosten’. Dus wat zeg je? 

  “Past echt bij jullie die naam!”
  “Wat origineel!”
  “Zo daar is echt over nagedacht of niet?”
  “Creatief!”
  “Da’s in ieder geval een keer iets anders."
  “Geinig bedacht!”
  “Grappig!”
  “Daar kan je in ieder geval geen stomme rijmnaam op bedenken (zoals Rik met z’n kleine pik of Loes met d’r grote poes”)!

  Stamp bovenstaande uitspraken in je hoofd, en voorkom een situatie waarin je moet liegen en je jezelf daarom kut voelt. Als je jezelf met dit deel van de handleiding nog niet kan redden, nogmaals, geen zorgen. We hebben nog een plan B voor je in petto. Je kan namelijk nog altijd: 

   

  Gewoon alle aandacht op de kersverse moeder vestigen

  Mama is moe en emotioneel. Begrijpelijk natuurlijk na zo’n bevalling. Maar daar kan jij dan weer je slaatje uit slaan. Betuig je medeleven door dingen te vragen als “hoe gaat het nu met jou? Je zal wel doodop zijn of niet? Viel het mee of viel het tegen? Kan je al een beetje slapen? Lukt het met de borstvoeding? Denk je nu nog steeds hetzelfde over een tweede?” Zo hoef je dus niet te liegen over het uiterlijk van de baby, én scoor je punten bij moeders. Dubbel win! 

   

  Vaders in de spotlight zetten

  Ook papa zit middenin een emotionele rollercoaster. Gevoelens van vermoeidheid en trots overheersen. Dus, wat doe je? Juist. Daar speel je op in. “Hoe is dat nu voor jou, nu ‘ie er echt is? Wanneer leer je ‘m voetballen? Wanneer gaat ‘ie mee met de jongens? Pas maar op hoor, voor je het weet staat het eerste vriendje voor de deur!” 

  Tot slot. Ben je niet goed met woorden, hebben we nog een laatste strohalm voor je in petto. Random, weirde hoge tonen. Werkt altijd. “Ah poepie, wat een poepie-woepsie-doepsie-lieve-baby ben jij! Jaaaaaa wat ben jij een lieve baby he? Jaaa je bent zo zoet”. Je snap het wel.   


  Door: Robin

Gerelateerd