Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

In een bootje met: Boerin Bertie

31-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
bertie pride
Boerin Bertie deed als eerste boerin mee aan seizoen acht van Boer z oekt Vrouw. Vorig jaar won ze Expeditie Robinson. Maar doet ze ook weleens mee aan de Pride? Wij belden haar eventjes op.

Je gaat dit jaar niet naar de Canal Parade in Amsterdam, waarom niet?

"Ik ben wel uitgenodigd voor iets op vrijdag hoor, maar dat is natuurlijk niet de zaterdag. Ik heb twee keer aan de parade meegedaan, op een boot, en dat vond ik hartstikke leuk. Maar ik heb natuurlijk ook meer te doen."

Hoe was je eerste ervaring?

"Mijn eerste keer meevaren was twee jaar geleden. Dat was heel overweldigend: zoveel mensen en zoveel feest. Als toeschouwer was ik wel al eerder geweest. Maar zo’n boot! Je kijkt naar de kant, hoeveel verschillende mensen er staan, juichen en blij zijn. En als je er dan op straat als toeschouwer tussen loopt krijg je toch niet echt een idee hoeveel mensen er zijn. Wanneer je al die grachten door gaat wel."

Heb je ook weleens een mindere ervaring gehad?

"Nee, daarvoor ben ik er denk ik niet vaak genoeg geweest."

Is een Pride nog nodig anno 2017?

"Als ik alle berichten hoor en lees dan denk ik dat het nog wel nuttig is. En blijkbaar is het zo dat elke minderheid toch voor zijn eigen rechten op moet komen. We hebben wel de naam een sociaal land te zijn, maar iedereen denkt toch in de eerste instantie aan zichzelf."

Wat vind je van de kritiek over de aanwezigheid van het bedrijfsleven tijdens de botenparade?

"Dat snap ik ergens wel. Vorig jaar waren er echt heel veel bedrijven. Boten die andere jaren meevoeren maar nu het budget niet hadden om een goed opgeflufte boot te maken. Die vielen nu, ja, buiten de boot. Dus is het een soort varende reclamestoet geworden. Aan de andere kant laten de bedrijven op die manier wel zien dat ze ons steunen."

Wat is het leukste wat je hebt gezien op de Pride?

"Ik vond die man die met die waterjet zo door de grachten vloog heel erg leuk. Of ik dat zelf zou doen? Nou, niet zo snel, haha. En ik herinner me van heel lang geleden dat ik in de ROXY was, eind jaren negentig, en er een grote opblaaspop was die zichzelf opdrukte. Die kwam vervolgens ook tijdens de Canal Parade voorbij. Dat was leuk om die telkens onder de bruggen door te zien gaan."
"Ik had zelf ook zwart-witte laklaarzen tot net onder m’n knieën. Dus ik liep er wel wat anders bij dan tegenwoordig."

Was de Roxy niet elk weekend een beetje Pride?

"Ja, de ROXY en de iT wel een beetje. Het extravagante is denk ik sinds de jaren negentig overal wat minder geworden. Ik ga nu echt als een oud wijf klinken, maar in de jaren ‘90 had ik het idee dat veel mensen wat extravaganter waren. House was nieuw en in opkomst en experimenteler, en waarschijnlijk inherent daar aan was de mode ook wat experimenteler. Maar of dat voorbehouden was aan de gayscene… Ze waren er natuurlijk wel flink in thuis. Ik had zelf ook zwart-witte laklaarzen tot net onder m’n knieën met hakken van een centimeter of twaalf. Dus ik liep er wel wat anders bij dan tegenwoordig."

En als je een keer voor een boot een pakje mocht verzinnen?

"Ik denk dat iedereen gewoon aan moet trekken waar die zich fijn in voelt. Als het helemaal  over the top  moet zijn en je voelt je er niet prettig bij… De Pride gaat juist om acceptatie, en als jij dan buiten de groep valt als je er gewoon het liefst zo normaal mogelijk bij wil lopen gaat het mis. Ik denk dus dat iedereen als zichzelf moet gaan."

Heb je nog een tip voor mensen die misschien voor de eerste keer gaan?

"Hou er rekening mee dat je na de parade ook gewoon nog de stad in gaat tot laat. Dus bereid je daar maar even op voor. Want het is veel meer dan alleen die boten!"

Deze week spreken wij elke dag met een homo of lesbo over de Pride. Nog nooit geweest, neem zaterdag 5 augustus zelf ook een kijkje in de hoofdstad!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!