Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

In een bootje met: Jurre Geluk

01-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
jurre pride
Homomoeders, kleine slipjes en supersoakers met zaad, wat is er nou leuker dan dat?!  

Hoe was jouw eerste Pride-ervaring?

“Die was heel leuk! Dat was twee jaar geleden met mijn moeder. Ze is heel trots dat ze een gay zoon én een gay dochter en een heterozoon heeft. Dus ze voelt zich echt een moeder van homo’s die daar heel ruimdenkend over is. Op die dag hadden we aan een man gevraagd of we op zijn boot mochten om dichter bij te zijn. Wat me bijstaat is dat mijn moeder heel trots op de punt van die boot naar iedereen stond te zwaaien. Dat was dus ook gelijk mijn mooiste Pride-ervaring.”

Heb je ook een slechte ervaring?

“Ik was vorig jaar niet op een boot maar stond gewoon aan de zijkant op straat. Ik kon toen helemaal niets zien. Mensen hadden hun plekjes veroverd en deden heel onaardig. En het regende ook nog eens. Maar buiten dat heb ik geen intens slechte ervaring.”

Wat vind je van de Pride anno 2017?

“Ik vind eigenlijk dat we het hele fenomeen Pride niet zouden moeten hebben. Ik snap wel dat het nodig is om meer acceptatie voor elkaar te krijgen. En het is natuurlijk beter dat we toejuichen dat mensen zichzelf zijn dan als we dat niet zouden doen.  Maar eigenlijk zou het iedere dag Pride moeten zijn, zonder toeters en bellen, gewoon dat iedereen zichzelf kan zijn.”

Wat vind je van de kritiek op de Canal Parade?

“Ik snap best wel dat commerciële bedrijven er aan meedoen, en ik denk dat het ergens ook best leuk is voor de mensen die kijken dat ze dingen zien die ze herkennen: ‘nou, Tele2 of de ING is ook hartstikke queer.’ Maar het is dan wel zonde dat het daardoor minder toegankelijk is voor mensen die minder budget hebben waardoor ze niet mee kunnen varen. Ik vind het wel iets heel moois als we daar weer naar terug zouden kunnen gaan. Juist die toegankelijkheid is waar dat hele feest voor staat.”

Sta je dit jaar zelf op een boot?

“Ja! Ik begin op de BNN-boot en spring daarna over op een eigen georganiseerde Gaywatch boot. Die ligt eerst langs de kant en haakt later aan.”

Wat zou je als attribuut willen?

“Iedereen staat natuurlijk langs de kant. Dus het lijkt me leuk om dan een supersoaker te hebben in de vorm van een penis, dat ik iedereen in zijn bek kan spuiten. Die interactie is leuk, met al die mensen die maar aapjes staan te kijken. Dat ik dan roep: ‘doe je bek open!’ en ze daarna in hun gezicht spuit.”

En je ultieme pridepakje?

“Heel weinig. Het kan dan eindelijk, dus dan ga ik in speedo.”

Is er een speciale boot waar je nog een keer op zou willen?

“Het lijkt me lekker om een keer op zo’n Mr. B-boot te staan, waar mensen  all the way  zichzelf staan te zijn. Trouwens, misschien zijn ze elke avond wel zo en nu ook gewoon op die boot. Maar het lijkt me lekker om een keer helemaal in het leer daar te staan.”

Heb je nog een tip?

“Geniet van alle uniekheid die je ziet. Laten we vieren dat iedereen zo creatief en extravagant is, in plaats van alleen maar aapjes te kijken. Doe er zelf lekker aan mee en probeer iets te zoeken in jezelf waar je misschien over twijfelt. Want op deze dag kán het.
We zijn vaak geneigd om negatief te reageren op iets dat anders is dan we gewend zijn. Terwijl we ons juist zouden moeten verrijken met alle uniekheid die we hebben in Nederland.”
“Eigenlijk is het zonde dat het maar één dag per jaar is. Het zou iedere dag moeten kunnen.”
DEZE WEEK SPREKEN WIJ ELKE DAG MET EEN HOMO OF LESBO OVER DE PRIDE. ZOOALS BOERIN BERTIE! NOG NOOIT GEWEEST? NEEM ZATERDAG 5 AUGUSTUS ZELF OOK EEN KIJKJE IN DE HOOFDSTAD!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!