• Je stemt wat je eet

 • Oude mensen zeggen altijd: ‘liefde gaat door de maag.' Dat staat dan op zo’n irritant tegeltje in de keuken. En dan bedoelen ze: ‘Als je liefie kan koken. Komt alles goed.’ En eigenlijk, is dat best handig. Hoef je je niet druk te maken om dingen zoals uiterlijk, slimheid, hobby’s en schoenmaat. Dus vandaag gaan we zo naar politieke partijtjes kijken. Want als eten en politiek met elkaar te maken hebben, net zoals liefde en eten, wordt dat stemmen ook een stuk makkelijker.

  Oke. Je hebt al gestemd. Of je moet nog. Zo even snel. En dan sta je daar. In zo’n stemhokje. Pen in je hand. Absurd lange lijst voor je neus. En ineens weet je het nog steeds niet ‘echt echt.' Dan ga je maar af op je buikgevoel. Net zoals met dat tegeltje: liefde gaat door de maag. En maag = honger! 

  Hebben wij even geluk dat Creative Chef een eetbare stemwijzer heeft gemaakt. Kan je op dat ‘gevoel’ stemmen. Het is een lijstje met hapklare informatie. Elke partij in één plaatje. In één eetbaar ingrediënt. En nu wordt ‘ie echt mooi; de uiteindelijke coalitie vormt dan samen een receptje. Kun je op 16 maart een partijtje koken. Ha snap je. Partijtje.

  Ja, lieve BNN-ers, stemmen is nog nooit zo lekker geweest. Laat ook even op 17 maart weten hoe die nieuwe coalitie smaakt. Zie hieronder de partijen met de ingrediënten!
  ____________________________________________

  VVD. Even normaal doen allemaal. Gewoon weer lekker optimistisch zijn en Nederland mooi maken. En als je hard werkt, zin hebt in kreeft, moet dat gewoon kunnen.
  PvdA. Helemaal uitgeschreven is het de Partij van de Arbeid. En arbeid betekent werken. Werken betekent goed eten. Bruine bonen = betaalbaar, niet té weird & voedzaam.
  PVV. Ze willen Nederland weer Nederland maken. Nou hup iedereen aan de haring! Nederlandser wordt het niet. Maar er is een ding; haring heeft wel een geurtje.

  SP. Opstaan en zeggen waar je voor staat! Een effectieve methode? Een tomaat naar je tegenstander te gooien SP blijft bij eigen waarden en normen.
  CDA. Een partij voor families. Van alles een beetje, maar vooral normaal. Dat is aan tafel voor een lekker bordje aardappel, vlees en groenten.
  D66. Die zijn dus volop bezig met het onderwijs. En onderwijs is naar school met een bammetje kaas. Lang leven de boterham met kaas!

   

  CU. Christelijk, maar minder streng dan de SGP. Ze zijn gesteld op manieren en een degelijke samenleving. En zoals het hoort: genieten van het leven met een glas wijn en een stuk brood.
  GroenLinks. Groener wordt het niet. Ze staan voor een duurzame en natuurlijk groene regering. Een schone wereld. En een gezonde wereld. We weten allemaal dat sla gezond is.
  SGP. De G staat voor Gereformeerd. Dat heeft te maken met de Bijbel. En kennen jullie Adam en Eva nog? Die leerden goed en kwaad kennen na het eten van de ‘verboden appel.'

   

  PVDD. Door de naam denk je. Die zijn alleen voor dieren. Maar ze komen op voor alle duurzame belangen van Nederland. En eerlijk is eerlijk. Een kattenliefhebber geeft ook om de aarde.
  50+. De naam zegt het stiekem al. Een feestje voor iedereen die van advocaatjes houdt. Deze partij heeft een focus op meer rechten voor de ouderen.
  DENK. De partij van Kuzu vindt dat Nederlanders niet alleen haring eters zijn. Nederlanders eten tegenwoordig ook couscous, turks fruit en lahmacun.

  Door: Janiek 

Gerelateerd