• Met het hele land Zaanse jongeren schandpalen

 • Mediacircus Renz is de afgelopen dagen weer begonnen met toeren! Met in de hoofdrol: de Hoodvlogs van Ismail Ilgun. Een aantal weken geleden kwam ik zijn vlogs al tegen op Youtube. Best geïntrigeerd. Want er gebeurt eigenlijk barweinig, maar toch hing er een soort hype omheen. Niet dat ik verbaasd was. Ik denk dat weinig mensen van mijn generatie hier écht om gefronst hebben. Natuurlijk heeft de mainstream media de jongens uit Poelenburg ook gevonden en staat de massavernietigingspen op scherp.

  Straatterroristen

  Natuurlijk kan het niet wat er in de vlogs gebeurt. Ik ga dat ook niet proberen goed te praten. Maar zoals deze ’straatterroristen’ - kwaliteitsterm van kwaliteitskrant de Telegraaf, haha - zelf ook al aangaven bij Pauw, is iedereen ook wel écht moeite aan het doen om hen aan de schandpaal te nagelen. En dan bedoel ik letterlijk iedereen. Aan de ene kant zijn het de media die alle spectaculaire beelden eruit filteren en een spannende montage maken. Waardoor de beeldvorming over deze jongens nogal eenzijdig wordt. Iedereen roept ondertussen dat de media hier geen rol in speelt en dat het ‘eigen schuld, dikke bult’ is. Maar op het moment dat over deze situatie bijna twee keer zoveel - 13 artikelen om 23 artikelen - geschreven wordt op NOS.nl dan bijvoorbeeld over het afgehakte maffia-hoofd in Amsterdam, kan je toch zeggen dat dat niet in verhouding is? Er lijkt niet geschreven te worden vanuit nieuwswaarde, maar vanuit klikpotentieel. En wil je als medium het nieuws brengen wat mensen moeten weten, of het nieuws wat ze willen weten?

  Maar… aan de andere kant leveren Ismail en zijn groep deze beelden zélf aan de media. Op het moment dat je vol in een Powned-camera staat te kankeren, ben je wel heel naïef als je denkt dat dit niet uitgezonden wordt. Of als je een dreigende toon aanneemt tegen raadslid Rot een paar dagen na Pauw, mag je er op zich wel vanuit gaan dat dat het hele internet over gaat. En dan heb je toch écht je eigen slechte nieuws gemaakt. Daar kan je Powned, Hart van Nederland of wie dan ook niet de schuld van geven. Alleen jezelf.

  Meer dan één probleem

  Ik vind dit probleem vooral absurd ingewikkeld. Want ik zou geen oplossing weten. Je hebt de tijdelijke oplossing, die ze er nu doorheen aan het drukken zijn. Meer surveillance, camera’s en een samenscholingsverbod. En dan? In het ergste geval overtreden ze de regels en hebben ze een strafblad te pakken. In combinatie met hun naam - waarvan praktisch iedereen in Nederland nog steeds doet alsof dat ‘geen’ probleem is - wordt het helemaal moeilijk om aan een baan te komen. De stap naar criminaliteit wordt kleiner en voor je het weet zit iemand 5 jaar vast. Ja, ik weet het. Lekker kort door de bocht. Maar onrealistisch? Niet per se.

  Ik vraag me ook vooral af wanneer we gaan werken aan een definitieve oplossing. Dat Rutte niet meteen de woorden ’tuig van de richel’ van de daken schreeuwt. En zo de kloof alleen nog maar groter maakt. Want vergeet niet dat het woord racisme pas sinds een aantal jaar écht serieus wordt genomen. Dat de ’socialistische' Rob Oudkerk in 2002 (!) een hele bevolkingsgroep wegzette als ‘kut-marokkanen’. En dat zij die term al 14 jaar met zich mee moeten dragen. Dat je met een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk vaak genoeg wantrouwend of angstig wordt aangekeken. Dat op nationale televisie te zien was hoe een horde blanke amoebes “minder, minder, minder” scandeerden op de vraag of ze meer of minder Marokkanen wilden. Dat een allochtone Nederlander met succes consequent een Nederlander wordt genoemd, maar bij negativiteit gaat het ineens om Turken, Antilianen of Marokkanen. Dat er blijkbaar ‘goeie’ en ‘slechte’ zijn. Dat het hele land in ‘wij’ en ‘zij’ praat. Maar vergeet vooral niet dat wij gewoon allemaal Nederlanders zijn, en dat het dus óns probleem is. Van ons allemaal.

  Liever stofzuigen dan onder het tapijt vegen, toch?

  Ook best gek dat Nederland nu op z’n kop staat alsof dit de enige jongens zijn die zich zo gedragen. Dit gebeurt én door het hele land én kan nog vele malen erger. Het is gewoon algemene middelvinger naar een maatschappij die hen voor hun gevoel in een hoek heeft gezet. En sommigen hebben het talent, een huid die dik genoeg is, de intelligentie, het doorzettingsvermogen of het geluk om uit die hoek te komen. En sommigen niet. En dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. Maar moeten we dan niet kijken hoe we een helpende hand - die ook daadwerkelijk werkt - kunnen bieden, in plaats van elke fokking onhandig verpakte uiting van ongenoegen hardhandig de kop in te drukken? Daarmee verdwijnt het probleem misschien uit het straatbeeld, maar is het niet opgelost.

  Het probleem ligt natuurlijk niet alleen bij ‘ons'. Door de jongens wordt er ook gekozen om zich om deze manier op te stellen. Het feit dat ze een moeilijkere positie hebben dan blonde Floris met een polo en scheiding naar rechts, wil niet zeggen dat ze gedwongen worden om zich zo te gedragen. En dan met name hoe het in de week ná Pauw ging. Ik begrijp dat dat een reactie is op het geluid vanuit de maatschappij, maar daar maak je jezelf onmogelijk mee. En laat je de situatie alleen verder escaleren. Als je wil laten zien dat het beeld wat iedereen van je heeft niet klopt, moet je dat laten zien. En niet in een waas van woede en gevoel van onrecht dat vooroordeel alsnog bevestigen.

  Geen verandering

  Maar alsnog geldt: je bent altijd verantwoordelijk voor je eigen handelen. En daar moet ook geen verandering in komen. Maar als je nu één winkelcentrum in Poelenburg met harde hand leeg veegt, verandert er helemaal niets. De verdeeldheid wordt groter. Het verschil in mentaliteit wordt sterker. Het wederzijdse wantrouwen neemt toe. De verhoudingen verslechteren. Maar goed, waarschijnlijk doet iedereen morgen z’n oogkleppen weer op. En wachten we tot er een nieuwe boze/gefrustreerde/intimiderende tiener opstaat, waar we met z’n allen een overkoepelend probleem op kunnen botvieren. En dan triomfantelijk met 29.000 man op like klikken. ‘Opgelost’ staat netjes, toch?

  Door Leon Zervos

Gerelateerd