Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Patatje speciaal zonder uitje | Politiek

16-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
thumb-fail2
Het theepartijtje is afgelopen. Yung Marco zong het in 1994 al "De meeste dromen zijn bedrog." En dit is het perfecte voorbeeld. Een formatie met VVD, CDA, D66 en GroenLinks zit er niet meer in. Het is een beetje zoals een patatje speciaal. De patat, curry en mayo passen heel goed bij elkaar. Maar die uitjes, die vindt niet iedereen even lekker. En in dit verhaal is GroenLinks het uitje. Want die gaan niet akkoord met het voorstel dat nu op tafel ligt…
Jammer hé? Het leek zo goed te gaan. Alle fractieleiders waren het heel eventjes eens met het plan van Tjeenk Willink (Tjeenk was aangesteld als informateur/relatie fixer omdat het Schippers niet lukte.) Maar toen ging iedereen er toch nog ‘n nachtje over slapen. En toen kwam Jesse a.k.a. Yung Klavey met slapende oogjes terug. En was het voor hem tóch niet goed genoeg. Alexander a.k.a. Pech Daddy: “Nachtjes slapen zijn nergens goed voor.” Echt een typische Pech Daddy uitspraak, hij kan natuurlijk nachten doorhalen.
Hoe dat eruitzag?
Bron: NOS Formatievlog #12

Heeft Yung Klavey te hogen eisen?

Alle vingertjes wijzen op dit moment dus naar Yung Klavey. Hij is degene die niet akkoord gaat met het voorstel omtrent migratie. Bumaatsj zegt dat Yung een onmogelijke eis stelt. Minister Markie zegt erover dat “de meest linkse partijen in Europa akkoord waren gegaan met dit voorstel.” Maar er zijn ook politici die Klaver steunen. Asscher vindt het namelijk een beetje flauw om alleen naar GL te wijzen, hij weet hoe lastig het kan zijn met die lui. Hmmm, dit allemaal samen zet wel even aan tot denken. Was het dan eigenlijk ver van tevoren al duidelijk dat deze tweede poging ging mislukken?
 

Waarom die migratiediscussie?

Het loopt dus stuk op het onderwerp migratie. Maar waarom? Klavey heeft aangegeven dat hij niet kan rusten tot hij zeker weet dat vluchtelingen beschermd worden. Beschermd tegen oorlog en geweld. Daarom wil hij dus jaarlijks tussen de 5000 en 25.000 meer vluchtelingen opvangen in NL. Heftig veel denk je. En je denkt, er zijn toch ook andere EU-landen die helpen? Klopt, maar wist je dat de opgevangen vluchtelingen lang niet altijd goed behandeld worden? Neem bijvoorbeeld Turkije. De vluchtelingen worden daar flink uitgebuit. 14-jarige jongens en meisjes moeten daar onder erbarmelijke omstandigheden tassen in elkaar flansen voor 60 cent per uur. Om maar even aan te geven dat opvang niet gelijk staat aan veiligheid.

Maar!

Uit bovenstaande blijkt dus dat Klavey écht wel een punt heeft. Maar, er waren natuurlijk ook nog sub-opties. Opties die hij best even had mogen bekijken. Maar dat was dan weer lastuuugh. Verwarrend allemaal. Dus wat nu? 

Stay sterk iedereen

Hoe moeilijk deze situatie ook is. Tjeenkie geeft niet op. Deze formatie is pas de éérste optie die onderzocht is. En Tjeenk geeft aan wel te gaan voor een meerderheidskabinet. Een minderheidskabinet is gewoon een no go. Meerderheid = 76 van de 150 kabinetszetels worden gevuld met Tweede Kamer mensen. Minderheid = minder dan 76 zegels wordt regering. DUS. Dit is nog laaang niet voorbij. Hou jij je hart ook vast, of heb je er wel vertrouwen in? Laat het weten in de comments!
Door: Janiek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!