Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

TERUGKIJKEN: SPUITEN EN SLIKKEN | SOA-CRISIS

20-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gwensoacrisis
Stel. Je valt niet binnen een groep die veel risico loopt op een soa. Maar tóch wil je het even laten checken. Gewoon. Voor de zekerheid. Dan bel je de GGD. En dan stellen ze je wat vragen. Of je klachten hebt bijvoorbeeld. En of je bent gewaarschuwd. Als dat zo is, mag je langskomen voor een test. Maar als je dus niét binnen een risicogroep valt. Geen klachten hebt. Niet bent gewaarschuwd. Én geen seks hebt gehad met iemand uit een risicogebied. Dan gaat de GGD je niet gratis testen. Met dank aan de overheid die hier op heeft bezuinigd. Mooi kut.
Vaak wordt er dan aan de telefoon nog wél even gemeld dat je je bij de huisarts kan laten testen. Tja, kan. Maar niet echt voor een studentenprijsje. De kosten kunnen namelijk oplopen tot 220 euro. Oh, en anoniem is het ook niet. Het kan zomaar zijn dat er een rekening bij je ouders op de deurmat valt. Laagdrempelig? Niet echt, hè?
Het gevolg? Mensen liegen over klachten. Zodat ze toch langs mogen komen voor een test. Of erger: mensen laten het er maar bij zitten. Lopen ongemerkt door met een soa. En geven die vervolgens aan iemand anders door.  
Best wel belachelijk. En dat vindt Gwen ook. Dus gaat ze even langs in Den Haag. Niet om een soa-test uit de muur te trekken . Dat kan daar namelijk. Maar om uitleg aan politici te vragen. En om te highfiven met Pechtold.
BEKIJK HIER DE HELE AFLEVERING!

Twijfel je of je risico hebt gelopen? Dan kan je daar 24 uur per dag over chatten. Anoniem, als je wil. Je beantwoordt wat vragen. En komt erachter of je risico hebt gelopen. Daarna krijg je een advies over wat je moet doen. Dat advies is betrouwbaar. Want de chatbot is ontworpen met de GGD en huisartsen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!