• Toveren met woorden: Stand 69!

 • Mijn moeder heeft de gewoonte om woorden nogal aseksueel uit te spreken. Feest! In de kroeg moet de barman begrijpen dat ze niet een vaas, maar een lekker biertje bestelt (vaasje bier). Haar zakken liggen in de tweede keukenla (theezakjes). En wanneer de nood hoog is, vraagt ze een vreemde om een maandlap (maandverbandje). Ik sta hier dan naast. Dat is gênant. Vooral bij de laatste. Maar toch moet ik toegeven dat het ook wel vermakelijk is. Waarom? Omdat je je bij deze woorden ineens totaal andere dingen inbeeldt. Mijn moeder krijgt het voor elkaar om door alleen het verkleinende ‘je’ van het woord af te halen, totaal andere woorden te creëren. Woorden die soms totaal iets anders betekenen. Een kwart nemen. Snap je hem? Of woorden die ervoor zorgen dat je een object ineens súpergroot voor je ziet. IJsklont. Ha.

  Tijd voor een potje 'Maandlappen!' 

  Toen ik het er met vriendinnen over had en we op de woorden waxinelicht, nachtkast en blokkenbeugel kwamen, had ik pas door dat mijn moeder eigenlijk heel knap bezig was. Het is namelijk best lastig om woorden waar we zo aan gewend zijn, een andere draai te geven. Probeer het maar eens zelf, een lekker potje ‘Maandlappen!’ Maar pas op, voor je het weet kan je niet meer een vluggert maken, stand 69 uitoefenen of lekker lepel lepel liggen zonder dat je hieraan denkt. Je bent gewaarschuwd. We strooien, om je even lekker op weg te helpen, even wat voorbeelden op je. Let’s go: 

  -       Kan jij voor mij een pak sigaretten meenemen?

  -       Bij de artikelen op BNN.nl plaatsen we altijd leuke gif.

  -       De spellen op het schoolplein zouden ook niet meer zijn wat ze waren. Bij hand klap, raken de kinderen elkaar te hard. Verstoppert en tikkert spelen is gek. Zakdoek leggen zou veel te simpel worden. Bel lellen is opeens veel minder rebels en iedereen zou te jong zijn voor meiden plagen kussen vragen.

   

  Meer, meer, meer!

  -       Bushok

  -       Toren van Rutte

  -       Vriendinnenboek

  -       IJsklont/ suikerklont

  -       Uitstap maken/dag weg

  -       Lenzenbak

  -       Beschuit met muizen

  -       Hans Pans Kever

  -       Voeten van de vloer

  -       Een om maken

  -       Op de mat geroepen

  -       Op het nippert

  -       Van jet geven

  -       Om door een ring te halen

  -       De bloemen en de bijen

  -       Slaapliederen 

  -       Huis, boom, beest

  -       Je toom scheuren

   

   

  Weet jij er nog meer? Roer je mond even in de reacties dan. Vinden we leuk! 


  Door Julia Dijkers

Gerelateerd