• Trump heeft gewonnen. Ja, écht.

 • Ja. Nu is het toch gebeurd. Wat niemand dacht dat zou gebeuren. Net als ik. Net als Trump zelf waarschijnlijk. Want wie had verwacht dat de pussy grabbende, belasting ontduikende, spray tan nemende, modder gooiende, niet eens door zijn eigen partij ondersteunde, ronduit rascistische, muur bouwende en dikwijls op zijn eigen standpunten vastlopende presidentskandidaat vanaf januari daadwerkelijk gekozen zou worden om het Amerikaanse volk te vertegenwoordigen? Wie dan? Ik heb geen idee.

  Stop met roepen dat ze dom zijn
  Aan de ene kant is het eigenlijk niet zo gek. Vanaf de eerste minuut na zijn kandidatuur werd Trump door de hele wereld aangevallen. Hij zou dom zijn, en de mensen die op hem stemmen zouden dom zijn. Daar kan ik me in principe wel in vinden. Maar wat krijg je als je mensen constant op die manier aanvalt op hun mening, ideologie, etc.? Juist. Een sterkere mening. Een extremere mening. Des te meer de media probeerden de publieke opinie richting Clinton te pushen door Trump aan z'n bewonderenswaardige kapsel door het slijk te sleuren, des te recalcitranter en hardnekkiger leek zijn aanhang te worden. Misschien hadden we ons minder moeten focussen op vertellen waarom Trump de domme keuze was, en meer op waarom Clinton de slimme keuze was.

  Babyboomers bedankt!
  Daarnaast heeft de oudere generatie de uitslag van deze verkiezingen best een beetje beïnvloed. Als je kijkt naar de uitkomst van iedereen onder de 35 jaar, dan zie je dat Clinton binnen die groep de vloer heeft aangeveegd met Trump. Maar dan echt zo’n gore vloer waar je dweil de hele tijd aan blijft plakken door al het opgedroogde bier van de avond ervoor. Clinton was dan namelijk op 473 kiesmannen geëindigd en Trump op welgeteld 32 kiesmeneren. Maar waar zit dat grote verschil dan in? Kunnen mensen boven de 35 de snelle verschuivingen binnen de maatschappij dan zo slecht behappen? Misschien wel. De slogan van Trump, ‘let’s make America great again’, was dan ook niet bedoeld voor de jongere generatie. Voor onze generatie is er niet echt een ‘again’, namelijk. Tijdens de periode waar Trump naar verwijst, was ons grootste probleem namelijk dat we dat ene level voor het avondeten moesten uitspelen, omdat je anders niet kon saven.

  En nu dan?
  Natuurlijk kan je nog een miljoen andere redenen en oorzaken bedenken, waarom het gisteren gelopen is zoals het gelopen is. Maar onder de streep is Trump nu president en hebben we het er allemaal mee te doen. Wat er nu gaat gebeuren? Als Trump z’n woord houdt - wat overigens ook nog te bezien valt - een heleboel. Dit kan grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld onze handel met de Verenigde Staten omdat Trump zich meer op nationale productie wil richten. Ook is hij geen fan van de militaire theekrans NAVO, aangezien hij eerder al aangaf ’niet te weten wat hij zou doen' als Rusland de Baltische Staten binnenvalt. Dan heb je natuurlijk nog de Mexicaanse muur. En het feit dat alle andere hoogblonde populisten nu écht bloed ruiken in Europa. Maar vooralsnog weet niemand wat er nu gaat gebeuren. Alleen dat er een heleboel gaat gebeuren.

  Door Leon Zervos

Gerelateerd