• Vijf vragen aan... Sabine Staartjes

 • Sabine Staartjes is modeontwerpster. Ze is eigenaar en ontwerpster van Studio Sabine Staartjes. Ze maak 'ecelectic fashion' zoals ze het zelf noemt. Haar collecties zitten boordevol kleur, ze zijn zowel conceptueel als draagbaar. Sabine heeft veel vrienden in de 'queer scene,' daarom stelden wij vijf vragen in het thema queer aan deze kleurrijke chick.


  1. Wat vind je van de term queer? 
  "Ik moet eerlijk zeggen dat ik voor de zekerheid even heb gegoogled wat het 'precies' inhoudt. Het is een benaming voor een bepaalde groep. Ik hou eigenlijk niet van mensen een sticker of tag geven. Ik heb veel vrienden in de queer scene, ik denk omdat we veel overeenkomsten hebben. Je uiten en kleden zoals je zelf wilt, lef hebben, respect hebben voor elkaar en je eigen dromen najagen."


  2. Wat vind je van de queer community? 
  "In mijn leven kom ik met heel veel verschillende typen mensen in aanraking. Ik vind het fantastisch als iemand zichzelf durft te zijn.Of je nou man bent of vrouw of alles er tussenin. Ik kijk eigenlijk niet zo naar mensen, ik zie een persoonlijkheid. Niet een geaardheid, sekse of afkomst. Zolang iemand maar positief in het leven staat, humor heeft en durft te gaan voor eigen dromen. Dat vind ik echt prachtig."


  3. Lijkt het je lastig om queer te zijn? 
  "Als je gaat voor wie je echt wil zijn dan zal je soms concessies moeten doen. Maar het belangrijkste is dat je je hart volgt. En als andere mensen het daar niet mee eens zijn, ligt dat eerder aan hen dan aan jezelf."


  4. Zou je je geaardheid willen veranderen als je kon? 
  "Ik kreeg laatst de vraag van een gayvriend of ik niet geboren ben als gay in een vrouwenlichaam. Overigens was dit nadat ik op een feestje mijn Spotify aan had gezet met Christina Aguilera, Beyoncé en Britney Spears. 

  Als je je geaardheid zou willen veranderen dan vind ik dat dat kan. Je moet doen wat je zelf wilt in het leven. Ik heb al bijna 10,5 jaar een relatie met mijn vriend. Dus in die zin ben ik ‘hetero’ maar ik vind vrouwen en het vrouwenlichaam ook prachtig. In mijn werk als designer kleed ik vaak vrouwen en zodra een ontwerp dan klaar is en ze trekt het aan, ben ik gewoon verliefd op haar, de look en haar lichaam. 

  Ik weet niet of ik echt een relatie zou kunnen hebben met een vrouw. Maar voor een keer is het leuk! ;-)" 


  5. Wat is ondanks dat je niet queer bent, je mooiste queer herinnering? 
  "Precies wat je zegt, ik ben zelf niet queer maar toch voel ik me wel zo. Omdat ik dus veel in die scene zit. Ik vind het belangrijk dat iedereen elkaar in zijn waarde laat en dat we gelukkig zijn. Wie of wat je ook bent. Ik krijg veel vragen van anderen over mijn vrienden, over hoe zij zich profileren en waarom mannen bijvoorbeeld op hakken lopen.

  Deze vragen komen vooral vanuit een omgeving die dat niet gewend is:
  'Ik snap wel dat je homo bent maar waarom moet het zo overdreven?
  Ik kan dan alleen maar lachen en denken het is eerder jouw tekortkoming dat je het niet snapt. Het valt niet te snappen. Dit is wat het is. 

  Dus een mooie herinnering is eigenlijk zodra ik de discussie aan ga met deze mensen en ze weet te overtuigen van het feit dat iedereen zichzelf zou moeten kunnen zijn en we elkaar moeten respecteren daarin! Soms zie ik namelijk een sprankje begrip en een antwoord als, ja zo had ik het nog nooit bekeken. Dat maakt mij blij!"

  Meer queer? Snappen we. Ken je onze dramaserie Queer Amsterdam al? 

  Queer Amsterdam - Trailer


   

Gerelateerd