• VIJF VRAGEN AAN... THIJS ADRIAANS

 • Thijs is creator. Z’n artiesten naam is Theodorus Johannes. Voor Thijs is het belangrijk om de taal van mode uit te breiden hij maakt reportages waarin mode als complexe maar krachtige communicatievorm centraal staat. Geboeid door de psychologie van mode, schiet hij films en foto's waarmee hij documenteert wat mode voor mensen betekent. In het thema Queer vinden we het superbelangrijk dat iedereen gewoon lekker zichzelf moet kunnen zijn. Daarom stelden wij Theodorus Johannes vijf vragen: 

  Thijs

  1. Wat vind je van de term queer? 

  Helaas moet ik toegeven dat ik de term queer voornamelijk ken als scheldwoord in oudere Amerikaanse films, waardoor ik lang heb moeten wennen aan het idee queer te zijn. Het woord dekt echter wel de lading van de definitie die ik queer geef; het is een idee over menselijkheid en niet per se over een geslacht of seksuele voorkeur. Wat dat betreft geeft dit woord me juist heel veel ruimte, ruimte om mezelf te zijn - of in elk geval te zoeken naar wie ik ben. Dat vind ik belangrijk, dat mensen ruimte krijgen op zoek te gaan naar wie ze zijn zonder dat ze de uitkomst vast te hoeven pinnen. Niets is zo veranderlijk als de mens. 

   

  2. Wat vind je van de queer community? 

  De queer community ken ik als een hele fijne plek, of liever gezegd een fijne sfeer. Nog steeds krijg ik regelmatig de vraag met welk voornaamwoord ik aangesproken wil worden... de queer community is juist een plek waar dat niet uit maakt. Je hoeft jezelf en je identiteit niet te verklaren en het is ook oké als je (nog) niet weet waaraan je jouw identiteit kunt spiegelen. Volgens mij zorgt dat er ook voor dat de queer community een heel verwachtingsloos  karakter heeft.

  Thijs

  3. Is het lastig om queer te zijn? 

  Nee, zeker niet. Maar je kunt niet van iedereen verwachten dat ze je zullen begrijpen. Toen ik voor het eerst op mijn stiletto's naar school ging heb ik me enorm bekeken gevoeld. Ik heb met momenten ook getwijfeld of dit wel dé manier is om uiting te geven aan mijn genderidentiteit. Inmiddels zijn we weer wat jaren verder en ga ik met veel meer comfort de straat op met hoge hakken aan. Natuurlijk zullen mensen er wat van vinden en natuurlijk zullen ze af en toe lelijke dingen tegen me roepen, maar ik schaam me niet om mezelf te zijn! 

  Sinds ik mode ging studeren maak ik al mijn kleren zelf. Zo zorg ik ervoor dat ik mijn identiteit vorm kan geven op mijn eigen manier. Ik maak voor mezelf wat ik mooi vind, of dat nou een jurk, cullotte's, tulband of broekpak is. Dus ik heb de weg voor mezelf vrij gemaakt om te zijn wie ik wil zijn. Daarmee wil ik anderen inspireren hetzelfde te doen; "what other people think of you is none of your business".

   

  4. Zou je je geaardheid willen veranderen als je kon?

  Geaardheid voelt net als gender voor mij als iets dat fluïde is. Daarom denk ik dat ik het niet hoef te veranderen. Ik voel me nu aangetrokken tot mannen, maar wie weet is dat over vijf jaar wel anders. Ik hou te veel van mensen om een ander gender of geslacht helemaal uit te sluiten, wederom iets waarvan ik niet geloof dat het vast te pinnen is. 

  Thijs

  5. Wat is je mooiste queer herinnering? 

  Mijn mooiste queer herinnering is nog steeds de herinnering aan een wild feest van ongeveer vier jaar geleden: Een underground party die gehost werd door een queer organisatie in Utrecht. Twee uur voor aanvang moesten bezoekers inbellen op een geheim telefoonnummer waarop de voicemail mededeelde op welk adres je verwacht werd. Eenmaal aangekomen bij een kraakpand op de Maliebaan werden mijn vrienden en ik verwelkomd door een moulin-rouge-achtig gezelschap. Met transmannen die leren harnassen droegen en queer-vrouwen met borsthaar... Ik voelde me meteen thuis! Er werden geweldige striptease performances gedaan, in verschillende ruimtes werd porno geprojecteerd en hoe later de avond werd, hoe meer mensen leuke dingen met elkaar gingen doen buiten de dansvloer. Later heb ik de film 'Shortbus' gekeken, een film over een nachtclub die wel heel erg deed denken aan deze surrealistische avond. 

   

Gerelateerd