• 'PAPA-KOFI, AAN TAFEL!' WAAROM OUDERS HUN KINDEREN 'BIJZONDERE' NAMEN GEVEN

 • Fender-Storm, Mensje, Nacho, Vlinder-Jezzebelle, of Lové-Ly. Da’s nog eens wat anders dan Piet, Jan en Emma! Dus ja, origineel is het. Maar zielig is het ook. Waarom zou je je kind in hémelsnaam zo noemen?

  Want de ellende begint al heel vroeg. Als je Anne heet, kan je je naam op gegeven moment wel spellen. Abhoney-Spechelley heeft het een stuk lastiger. Zielig. En als je leraar élke keer als ie de namenlijst opleest bij Miquishadrion moet stoppen. Gaat de hele klas Miquishadrion waarschijnlijk best wel irritant vinden. Ook zielig. En het verlegen buurmeisje zal eerder vragen of Joep buiten komt spelen, dan of Juëquinaisheley zin heeft om een balletje te trappen. Om over de pesterijen nog maar te zwijgen! Want je kind Toom of Meklit noemen is nooit grappig.

  En moet je je voorstellen hoe dat later is! In de kroeg bijvoorbeeld. ‘Hé, hoe heet je?’ ‘Ar’Disianthony?’ ‘HOE?!’ ‘Ar’Disianthony’ ‘WAT?’ ‘Arjan.’ Of als je Quinoa heet maar er nou net niet uitziet als iemand die quinoa eet. Of Lillifee, terwijl roze je lievelingskleur is. Het enige voordeel is waarschijnlijk dat je op Tinder sneller wordt aangesproken. ‘Wow, ik heb echt nog nóóit iemand gezien die Tyrona-Rachell Precious Humality heet! Wat doe je vanavond?’

  WAT MAG EN WAT NIET?
  In Nederland mag je je kind noemen hoe je wil, met twee uitzonderingen. Je mag je kind geen naam geven die overeenkomt met een bestaande achternaam, tenzij die achternaam ook als voornaam gebruikelijk is. Je kind ‘De Vries’ noemen, mag dus niet (goh).

  Je mag je kind ook geen naam geven die ongepast is. Maar wat is ongepast? Die beslissing ligt bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het kan dus voorkomen dat een naam geweigerd wordt, maar jaren later wel geaccepteerd wordt. Dat is ooit gebeurd in Groningen. De naam ‘Geisha’ werd daar geweigerd, maar vijf jaar later wel geaccepteerd. Door dezelfde ambtenaar!

  Het aantal namen mag je helemaal zelf bepalen. Tenzij het aantal wel heel hoog oploopt. Dan kan een ambtenaar de naam toch nog weigeren door ‘m op de ‘ongepast’-uitzondering te gooien.  KUT OUDERS
  Maar goed. Genoeg bizarre namen die er dus wel gewoon doorkomen. Is de drang van sommige ouders om uniek en origineel te zijn dan zó extreem? Zo van: ‘ik geef mijn kind een bijzondere naam, dus ik ben zelf ook iemand die bijzondere en originele keuzes maakt in ‘t leven.’ Volgens onderzoek zijn veel ouders inderdaad op zoek naar originaliteit. Ze willen niet dat hun kind Roos heet, want zo gaan al vijf andere vriendinnetjes van het kind heten. Maar ouders willen ook dat hun kind opvalt als individu. En denken dat een bijzondere naam daaraan bijdraagt. Misschien verklaart dat ook waarom veel bekende mensen voor ‘bijzondere’ kindernamen kiezen.

  LIEVE OUDERS
  Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ouders die kiezen voor een ‘normale’ naam, niet per se een ‘bijzondere’ toekomst voor hun kind in gedachte hebben. Ze willen vooral dat hun kind niet gepest wordt. En ja, dan zit je bij Jan inderdaad veiliger dan bij Ramses-Alexander.  Door: Marlieke

Gerelateerd