Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

We zijn zó makkelijk te manipuleren...

28-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
310 keer bekeken
  •  
datwordtoorlog-zonderlogo-2_carousel_medium-1493186876

Zenuwen. Gelach. Biertjes. Het is dinsdagavond. En we zitten met de deelnemers van Dat Wordt Oorlog! klaar voor de eerste aflevering.

Al voor het programma start hebben veel opiniemensen er iets over te zeggen. Dan is één doel bereikt: we maken wat los. En als ook Twitterend Nederland vervolgens aanhaakt wordt ons gevoel versterkt: dit kan nog wel eens héél tof worden.
In Dat Wordt Oorlog laten Jan Versteegh en gedragswetenschapper Jan-Willem van Prooijen zien dat oorlog en conflict áltijd op de loer ligt. Als er maar iemand is, die op het juiste moment op de juiste knoppen drukt. En ja. Dat is fucking eng ja. 
De stappen die ze gaan nemen liggen in lijn met trucjes die verschillende grote wereldleiders met regelmaat toepassen. Het is een combinatie van identiteit afnemen, een gezamenlijke vijand creëren, misleiding, valse info, manipulatie, en strijd om schaarse middelen. 
Terwijl de twee teams nog geen idee hebben van elkaars bestaan. Laat staan dat ze niet in een reality game, maar een sociaal experiment beland zijn. Zijn de kijkers al in shock hóe gemakkelijk de eerste stappen naar oorlog in die oude kazerne slagen. 
De stappen van deze aflevering zijn:
1: een eenvoudig probleem geven dat ze enkel als groep op kunnen lossen. (bonding)
2: contact met de buitenwereld afsluiten. Dááág mobieltje. (manipulatie)
3: een stukje persoonlijke identiteit afnemen. Dag koffer, hallo gezamenlijk uniform. (bonding)
4: het idee wekken dat het andere team hun ontbijt heeft gepikt (wraak opwekken)
Zodra het groepsgevoel er goed inzit, wordt het tijd om wraak op te wekken. En welk moment leent zich daar beter voor dan… het ontbijt! Want als er één moment op de dag is waar mensen niet met je moeten kutten, is het ’t ontbijt. 
En dan hoor je opeens dat er a. een ander team is, en b. zij meteen je complete ontbijt in hun mandje geschoven hebben. Wat overigens (toen nog) niét zo was. Juist. Manipulatie ten top. Met één duidelijk emotie tot gevolg: wraak! 
Het is mega eng om te zien hóe gemakkelijk je groepen kan vormen en kan manipuleren. Maar nog enger is de gedachte dat dit dagelijks om ons heen gebeurd. En veel van ons hier net zo makkelijk in meegaan.
Wordt vervolgd… 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!