Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Zijn Nederlanders wel echt zo gierig?

  •  
09-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1996 keer bekeken
  •  
Zijn Nederlanders wel echt zo gierig?

Zijn Nederlanders wel echt zo gierig? Beel ter illustratie

© Unsplash

Nederlanders staan bekend als het volk van de Tikkies, betaalverzoeken en ‘Going Dutch’ waarmee wereldwijd ‘de rekening splitten’ wordt bedoeld. Het is een bekend vooroordeel, maar zijn we in Nederland wel écht zo gierig?

In de podcast Allerdaagse Vragen zoeken makers Rosa Wierda en Nanoah Struik antwoord op deze vraag. Hiervoor spreken zij antropoloog Danielle Braun.

Zijn Nederlanders gierig?

Braun: ’Gierig? Wel in de zin dat ze zich minder op bezit of wat ze hebben laten voorstaan; daarin verschillen Nederlanders best wel van veel andere volken of culturen die vaak veel meer laten zien wat ze aan bezit hebben.’ Nederlanders geven volgens Braun best wel heel veel geld aan goede doelen, kerkelijke instellingen of aan familie of vrienden. Braun: ‘Maar ze gaan er niet zo prat op (trots zijn op iets, red.), dus je ziet het wat minder.’ Nederlanders zijn in het algemeen dus meer gesloten als het over geldzaken gaat.

Wat vinden de Nederlanders zelf over hun gierigheid?

Braun: ‘Nou, we maken wel een beetje grappen over onszelf en we kunnen ook wel lachen om de Belgen die grappen maken over de gierigheid van Nederlanders. Ik denk dat Nederlanders het wel een beetje herkennen. De bekende niet grote schalen eten op je verjaardag, koekjestrommels met één koekje en de blokjes kaas.’ De Nederlanders kunnen soberheid cultureel gezien wel waarderen en vinden het eigenlijk wel goed als iemand een sober leven leidt, aldus Braun. Dat Nederlanders soberheid op prijs stellen komt voort uit het van oorsprong calvinistisch-christelijk gedachtegoed. Het ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ zit diep verweven in onze cultuur. Braun beaamt dit: ‘We vinden het gauw opschepperij; het laten zien dat je het goed hebt, dat je vermogend bent of iets uit te delen hebt.’

Waarom houden Nederlanders van Tikkies sturen?

In 2023 werden er in Nederland meer dan 150 miljoen Tikkies gestuurd met een totaalwaarde van 6,6 miljard euro. Vooral onder de jonge Nederlandse generaties is het sturen van Tikkies populair. Toch heeft een betalingsverzoek via een Tikkie niet alleen met gierigheid te maken. Braun: ‘Dat heeft eigenlijk meer met emancipatie en gelijkwaardigheid te maken. We willen niet zo graag schulden hebben bij andere mensen. In veel Arabische culturen, bijvoorbeeld bij Turkse en Marokkaanse culturen in Nederland, is het een soort van leuk als iemand jou voor een date uitnodigt, want dan moet je diegene terugvragen.’ Nederlanders daarentegen beginnen liever elke keer met een schone lei en sturen daarom een Tikkie achteraf.

Luister de hele podcast over ‘Waarom zijn Nederlanders gierig?’ terug via Spotify.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp